Beeldig Brein is gespecialiseerd in rekenen

Rekenen en beelddenken
Een van de eerste dingen die opvallen bij beelddenkers is het moeizaam automatiseren van de tafels. Het gewone rekenwerk lukt vaak vrij aardig, lijkt het. In het begin is dat vaak ook zo. De oplossingen die het beelddenkende brein zelf verzint zijn vaak toereikend om de eerste paar jaren op school door te komen. Ga je diepen graven dan hebben ze vaak niet precies begrepen hoe we rekenen en hoe ons getalsysteem in elkaar steekt. Een enkele knappe kop vogelt het zelf uit maar meestal lopen beelddenkers ergens in het traject vast.
Koppelen van hoeveelheden aan symbolen (cijfers en getallen)
Beelddenkers hebben een dominante rechterhersenhelft. De hersengebieden die symbolen aan hoeveelheden koppelen (de cijfers en getallen) zitten echter in onze linkerhersenhelft. De toegang tot deze hersengebieden is, zeker in groep 3,4 en 5, voor beelddenkers daardoor gelimiteerd. Waar taaldenkers automatisch de koppeling hoeveelheid blokjes die ze zien liggen en een getal dat ze zien of horen, doen beelddenkers dat niet. Die moeten die koppeling bewust maken, begrijpen, maken tussen een getal en een hoeveelheid. Op school wordt daar geen tot weinig aandacht aan besteedt omdat de meeste kinderen dit automatisch oppakken. Sterker nog, de meeste leerkrachten weten het verschil tussen een cijfer en een getal niet uit te leggen. En dit is de basis van het begrijpen van het rekenen en ons getalsysteem.

Rekenen bij Beeldig Brein
Ik heb mij gespecialiseerd in het rekenen voor beelddenkers. Ik maak daarbij gebruik van de JaMaRa-rekenmethode en mijn eigen inzicht in het getalsysteem dat ik in de loop der tijd heb ontwikkeld. Rekenen is niet moeilijk als je weet wat je aan het doen bent. Door op de juiste wijze gebruik te maken van je vingers, tekenen en de inzet van materialen komt het rekenbegrip op gang en kun je na een of twee sessies ineens wel rekenen. Omdat je hebt begrepen wat er van je verlangt wordt en waarom je het zo moet doen. Daarnaast is er voldoende ruimte om te rekenen op jouw manier. Elk kind is anders en heeft andere rekenproblemen. Soms duurt het wat langer om tot goed rekenen te komen. Ook daarvoor heeft Beeldig Brein mogelijkheden.

Allergisch voor Moeten
"Allergisch voor moeten". Hét handboek voor beelddenkende jongeren zodat jij jezelf beter kunt leren begrijpen en je stand kunt houden in het (niet passende) onderwijssysteem. Met heel veel kennis over het brein, waarom gaat het dan anders, over neurodiversiteiten, schooltrauma, autisme, dyslexie, heel veel beelddenken, maar ook : hoe denken die taaldenkers dan, thuiszitters, hooggevoeligheid, hoogbegaafdheid, ons geheugen, getalsystemen, hoe kun je wel lezen, hoe maak ik een werkstuk, hoe leer ik die Franse woordjes zodat ze wel blijven hangen. Allemaal vragen die je nu misschien nog niet eens hebt. Je kan het boek nu alvast bestellen en dan krijg je hem opgestuurd zodra het binnen is. Natuurlijk is het boek voorzien van een luisterversie.