Neurodiversiteit
Beelddenken.
Beelddenkers denken en reageren anders dan taaldenkers. Dat komt omdat de rechterhersenhelft dominant is. In de rechterhersenhelft zitten andere eigenschappen waardoor je dus anders denkt, leert en reageert.
Hooggevoelig:
De meeste beelddenkers zijn gevoelig. Gevoelig voor allerlei soorten prikkels. Dat kunnen fysieke prikkels zijn maar ook gevoelig voor gevoelens van andere mensen, sfeer in een ruimte of gewoon nieuwe situaties. De meeste mensen die gevoelig zijn, zijn dat niet voor alle prikkels. Ben jij dat wel? Dan ben je hooggevoelig en kun je daar best last van hebben. Dit is geen officiële diagnose.
Hooggevoelig met een sterke wil:
Als je een sterke wil hebt en daarnaast ook heel gevoelig bent voor het gevoel van andere mensen kan dat een lastige combinatie zijn. Jij reageert sterk op het gevoel van de andere persoon. Doordat je precies weet wat je wil en dat dus ook uitvoert is de ander niet altijd blij met jouw actie. Dat gevoel neem jij weer over waardoor jij nog heftiger en misschien wel boos reageert. Dat maakt dat de ander ook weer nog bozer of verdrietiger wordt omdat jouw gedrag niet acceptabel is. Dit is een lastig parket waar je niet zomaar weer uitkomt. Eigenlijk is dit gewoon een combinatie van meerdere eigenschappen. Extra divers maar nog steeds geen officiële diagnose.
Hoogbegaafd:
Hoogbegaafde mensen hebben een hoge intelligentie, zijn supergemotiveerd om nieuwe dingen te ontdekken en zijn ook nog eens supergevoelig. Ik noem ze altijd superbeelddenkers omdat de definitie die leidt tot hoogbegaafdheid alles in zich heeft wat een beelddenker ook heeft maar dat uitvergroot en extra intens. Maar dat wil niet zeggen dat alles vanzelf gaat en dat je overal supergoed in bent! Wel een officiële status maar geen diagnose volgens de DSM.


Autisme:
Iemand met autisme heeft moeite met sociale prikkels en heeft weinig voeling met zijn lichaam. Daarnaast ben je wel heel gevoelig voor prikkels maar heb je moeite om al die informatie in goede banen te leiden. Dit is wel een officiële diagnose. Er zijn verschillende vormen en tegenwoordig vallen ze samen onder ASS (autistisch spectrum stoornis)
ADHD:
Alle Dagen Heel Druk, dat is het kenmerk van ADHD. De echte oorzaak is een dopaminetekort in je hersenen. Dopamine is een hersentransmitter, een stofje dat signalen (informatie) doorgeeft in je hersenen. Daardoor is het moeilijk om een taak waar je mee bezig bent af te maken omdat je steeds afgeleid bent en je concentratie erg laag is. Daarnaast ben je vaak erg gevoelig waardoor je ook nog eens veel prikkels binnenkrijgt. Dat zorgt ervoor dat je veel moet bewegen om die prikkels weer kwijt te raken.


ADD:
ADD is het broertje van ADHD. Hier zorgt het dopamine tekort ervoor dat je juist te weinig informatie doorkrijgt uit je hersenen. Daarom is het lastig om je te concentreren omdat je steeds moet wachten of informatie. Je komt heel lui over maar dat ben je niet; je hersenen werken gewoon niet mee. Je bent moeilijk te motiveren om aan een taak te beginnen. Zelfs als je wel de motivatie kan bedenken krijgt je lichaam niet zomaar het seintje om het ook daadwerkelijk uit te voeren. Sommige mensen vinden dat alle beelddenkers ADD hebben maar dat is niet zo.
Dyslexie:
Bij dyslexie is er een hersengebied dat woorden omzet naar symbolen niet zo goed aangelegd. Het is dus moeilijk om van een gedrukt woord een woord in je hoofd te maken. Beelddenkers gebruiken dat gebied sowieso niet dus hebben vaak dezelfde soort problemen, alleen ligt daar de oorzaak anders. Je kan ook beelddenker zijn èn dyslexie hebben. Dat maakt het dubbel zo lastig. Dit is een hele bekende diagnose en officieel.


Dyscalculie:
Bij Dyscalculie werkt het gebied dat aantallen moet schatten niet zo goed. Of de koppeling tussen het aantal en een symbool wordt niet goed gemaakt. Ook hier heb je te maken met beelddenkers of taaldenkers waardoor je moet kijken of je echt dyscalculie hebt of gewoon niet hebt begrepen hoe ons getal systeem in elkaar zit. Deze diagnose is wel officieel maar je krijgt geen hulp vergoedt. Raar toch?
TOS:
Bij een taalontwikkelingsstoornis zijn er hersengebieden die te maken hebben met taal die zich anders, later of helemaal niet ontwikkelen. Dat kan overeenkomsten geven met beelddenken maar hoeft niet. Het is anders dan dyslexie. Hier is de koppeling tussen woorden en betekenis een probleem. Iemand met een TOS kan soms prima technisch lezen. Alleen de betekenis is lastiger. Hiervoor hebben ze zelfs speciale scholen maar als je goed genoeg mee kan komen dan moet je weer naar regulier onderwijs. Net alsof je dan geen probleem meer hebt. Zeker wel officieel.

Genderdiversiteit:
Bij je geboorte is het gelijk duidelijk of je lichamelijk een jongetje of meisje bent. Handig voor je ouders en het allereerste waarnaar gevraagd wordt. Best belangrijk dus. Bepaald ook de naam die je krijgt. Maar of je je ook zo voelt is niet altijd vanzelfsprekend. En dan maakt het ook nog verschil of je jongens of meisjes leuk vindt. Of je lichamelijk een jongen of meisje bent wordt namelijk op een ander moment tijdens de zwangerschap bepaald dan hoe je je voelt of tot welk geslacht je je aangetrokken voelt. Ook in genders in een grote diversiteit mogelijk. LHBTIAQ+.

Gratis minicursus BEELDDENKEN
Wil je alvast wat inspiratie opdoen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de gratis minicursus BEELDDENKEN.
Samen maken we het verschil