Sla over naar de inhoud

Lezen in kleur

Lezen in kleur

 

Herkent u deze ongemakken tijdens het lezen en/of werken met de computer?

  • Bewegende tekst: woorden of letters lijken te dansen.

  • Wazige tekst: tekst wordt steeds moeilijker te lezen.

  • Letters die van grootte lijken te veranderen.

  • Letters dubbel zien, extra letters aan het einde van woorden?

  • Hoofdpijn en “knijpen” tijdens het lezen.

  • Kleurillusies: gekleurde vlekken die over het papier bewegen tijdens het lezen.

Of is uw kind na het lezen van 1 bladzijde al moe in de ogen?

Dan kan het zijn dat u of uw kind last heeft van Visuele Stress. De ongemakken verschillen van persoon tot persoon maar uiten zich vaak in hoofdpijn en migraine na langdurig lezen of werken met de computer.

Symptomen van visuele stress kunnen worden verminderd door lezen in kleur. We lezen vaak zwarte tekst op wit papier, dit geeft het grootste contrast. Het gebruik van andere kleuren kan het contrast verminderen.

Welke kleur het beste werkt verschilt van persoon tot persoon. Onderzoek heeft uitgewezen dat wanneer men leest in de juiste kleur de concentratie, leessnelheid de leesvaardigheid en het begrijpend lezen duidelijk verbeterd.

lezen in kleur website

Om uit te vinden welke kleur het beste bij u past moeten de verschillende kleuren achter elkaar getest worden. We maken hierbij gebruik van leesliniaaltjes in kleur. Deze worden over de tekst geplaatst.

De test duurt ongeveer een half uur. De kosten zijn €30,- inclusief het eerste liniaaltje. Bij een algemeen intakegesprek bij beeldig brein wordt standaard een lezen-in-kleur test afgenomen.

Veel beelddenkende kinderen zijn hooggevoelig en gaan beter lezen met een gekleurde leesliniaal. De kosten van een liniaaltje zijn € 3,- dus daar hoeft u het niet voor te laten.

Deze leesliniaaltjes zijn er in diverse formaten. Ook schriften in kleur behoren tot de mogelijkheden. Voor informatie over de producten kunt u terecht bij www.leerhulpmiddelen.nl.