lezen en beelddenken
Lezen is het allereerst wat je op school leert en ook het allerbelangrijkste, want overal heb je lezen voor nodig. Als je niet kan lezen is het ook lastig om te rekenen omdat je de opdracht dan niet kan lezen.

bewust koppelen en werkrichting
Al die letters zijn hetzelfde maar noem je steeds anders. Aangezien beelddenkers niet automatisch een klank aan een symbool (de letter) koppelt, deze hersengebieden zitten in de linkerhersenhelft en zijn nog niet toegankelijk, moeten ze dat bewust doen. Op school wordt daar geen aandacht aan besteedt omdat de grootste groep leerlingen dit vanzelf oppakt en niet over na hoeft te denken. Dit werkt net zo bij het rekenen. Ook daar worden hoeveelheden niet automatisch aan getallen gekoppeld.
Een rechts brein denkt van rechts naar links denkt i.p.v. links naar rechts, dat komt door de ontwikkeling van de hersenen. Daardoor kan het zijn dat de letters in het hoofd van rechts naar links gelezen worden ipv links naar rechts. Hierdoor worden letters nog wel eens door elkaar gehusseld en ontstaat er spontaan een ander woord. In beelden denken gaat veel sneller dan in woorden denken dus de gedachten zijn al veel verder dan dat de ogen de woorden kunnen lezen, ook dat zorgt voor moeite met lezen. Of het woord wordt wel goed gelezen maar in het hoofd wordt er een plaatje van gemaakt en dat plaatje wordt dan benoemt maar is dan toch anders dan er stond. Een kasteel wordt dan een paleis. Radend lezen wordt dit genoemd.
lezen door visualiseren
Vloeiend lezen ontstaat doordat het brein woordbeelden automatiseert. Dit automatiseren kan pas als je de koppeling maakt tussen klanken en letters op het papier. Omdat beelddenkers bij het lezen van een woord gelijk een beeld in hun hoofd krijgen, en dus niet het woord denken/horen, ontstaat er geen geautomatiseerd woordbeeld.
Daarnaast kan een beelddenker heel gemakkelijk plaatjes draaien in zijn hoofd. Een stoel is voor een klein kind een stoel. Of je de stoel nu rechtop of op-z’n-kop zet dat maakt niet uit: het blijft een stoel. Dit geldt ook voor letters. Een b kan net zo gemakkelijk een d zijn of een p of een q. Als je ze draait blijft het hetzelfde. Door woordbeelden te visualiseren leert het brein de woorden te herkenne. Hiermee maak je gebruik van de kracht van het rechtse brein. Werkt niet voor alle beelddenkers maar wel voor heel veel.
Visuele stress lezen en beelddenken
Herkent u deze ongemakken tijdens het lezen en/of werken met de computer?
Bewegende tekst: woorden of letters lijken te dansen.
Wazige tekst: tekst wordt steeds moeilijker te lezen.
Letters die van grootte lijken te veranderen.
Letters dubbel zien, extra letters aan het einde van woorden?
Hoofdpijn en “knijpen” tijdens het lezen.
Kleurillusies: gekleurde vlekken die over het papier bewegen tijdens het lezen.
Of is uw kind na het lezen van 1 bladzijde al moe in de ogen?
Dan kan het zijn dat u of uw kind last heeft van Visuele Stress. Veel beelddenkers hebben last van visuele stress omdat de ogen gevoelig zijn of nog niet uitontwikkeld zijn. De ongemakken verschillen van persoon tot persoon maar uiten zich vaak in hoofdpijn en migraine na langdurig lezen of werken met de computer.
Symptomen van visuele stress kunnen worden verminderd door lezen in kleur. We lezen vaak zwarte tekst op wit papier, dit geeft het grootste contrast. Het gebruik van andere kleuren kan het contrast verminderen.
Welke kleur het beste werkt verschilt van persoon tot persoon. Onderzoek heeft uitgewezen dat wanneer men leest in de juiste kleur de concentratie, leessnelheid de leesvaardigheid en het begrijpend lezen duidelijk verbeterd.
Om uit te vinden welke kleur het beste bij u past moeten de verschillende kleuren achter elkaar getest worden. We maken hierbij gebruik van leesliniaaltjes in kleur. Deze worden over de tekst geplaatst.
De test duurt ongeveer een half uur. De kosten zijn €30,- inclusief het eerste liniaaltje. Bij een algemeen intakegesprek bij beeldig brein wordt standaard een lezen-in-kleur test afgenomen.
Veel beelddenkende kinderen zijn hooggevoelig en gaan beter lezen met een gekleurde leesliniaal. De kosten van een liniaaltje zijn € 3,- dus daar hoeft u het niet voor te laten.
Deze leesliniaaltjes zijn er in diverse formaten. Ook schriften in kleur behoren tot de mogelijkheden. Voor informatie over de producten kunt u terecht bij www.leerhulpmiddelen.nl.