Hooggevoeligheid

Hooggevoeligheid

Ieder mens is uniek en toch lijken mensen op elkaar. Hoe je bent wordt voor een deel bepaald door de hersenhelft waarmee je denkt en dat is bij je geboorte al vastgelegd. Denk je met links dan is structuur, volgorde, tijd, rede, logica en planning normaal. Denk je met rechts dan ga je meer af op je gevoel, je creativiteit je fantasie. Een wereld van verschil terwijl je het aan de buitenkant niet ziet. Toch handig te weten hoe het bij jouw zit en bij je kind of partner of collega. Als je elkaar wat beter kent en weet waar de sterke kanten zitten kun je daar mooi gebruik van maken. Ongeveer 20 % van de mensen, en van de meeste diersoorten, is hoogsensitief. Dit is een zodanige verhouding dat we er niet omheen kunnen en deze verhouding is ook altijd zo geweest.

Hooggevoelig:

Wat betekent dit voor de mensen die de rechterhersenhelft gebruiken? Allereerst zijn dit meestal de beelddenkers, de creatievelingen onder ons. De rechterhersenhelft richt zich vooral op het geheel waar de linkerhersenhelft de details voor zijn rekening neemt. Hierdoor komt alles in 1 keer binnen. Beelddenkers denken in beelden en filmpjes waardoor alles soms door elkaar loopt.

Doordat zij te maken hebben met intuïtie, gevoel, kleuren, fantasie komt er in 1 keer heel veel op hen af. Dit is erg veel voor hersenen om te verwerken, het brein raakt hierdoor overbelast en al snel is alles teveel.

Je kan gevoelig zijn voor heel veel dingen bijvoorbeeld geluiden, of felle lichten. Kleding die schuurt of labeltjes die prikken. Warmte, kou, of de gevoelens van ander mensen, emoties van anderen die bij jouw binnenkomen. Dan moet je dus dealen met je eigen gevoel en ook nog met die van een ander. Kinderen kunnen vaak ook geesten zien, wat soms fijn is maar toch ook wel angstig kan zijn.

Oplossing?

Neem al deze klachten serieus. Je kan de hooggevoeligheid niet verminderen maar je kunt wel het licht wat minder fel draaien of de radio wat zachter zetten. Een extra vestje mee en laagjes aan om de temperatuur te regelen is een kleine moeite. Labeltjes uit een trui knippen is ook niet raar. En als je er een keer niets aan kan doen dan kun je dat vertellen. Als je de hooggevoeligheid bespreekbaar maakt dan is er meestal al veel beter mee te leven. Doordat je weet hoe het bij jouw werkt en je weet dat het bij meer mensen zo werkt haal je vaak al een heleboel onzekerheid weg.

Intense verwerking:

Een hooggevoelig brein neemt heel veel prikkels waar maar doet er vervolgens ook nog eens heel veel mee. Alle informatie wordt getoetst aan eerder gebeurtenissen en welk gevoel hier toen bij hoorde. Vervolgens wordt er gekeken en gevoeld wat de rest van de mensen er van vinden en wordt er bedacht wat sociaal gezien de meest aanvaardbare reactie zou zijn. Hierna wordt de eigen actie nog eens onder de loep genomen en op een gouden weegschaaltje gewogen of het wel de juiste reactie was en of het niet beter had gekund.

Perfectionisme en faalangst:

Gevoeligheid uit zich ook in een groot rechtvaardigheidsgevoel en een gevoel van onmacht omdat de wereld nu eenmaal niet eerlijk verdeeld is.

Doordat ze vaak ook nog eens perfectionistisch zijn, ze zien in hun hoofd hoe het eindresultaat eruit zou moeten zien maar het wil maar niet zo mooi lukken, en alles eigenlijk in een keer goed moet zijn  komt er al snel faalangst om de hoek kijken.

Ook volwassenen kunnen hiermee te maken hebben. Wilt U in contact komen met ander volwassenen die met hooggevoeligheid te maken hebben kom dan naar onze maandelijkse bijeenkomst van samen sensitief sterk. 

Wilt U hier meer over weten kom dan naar een van de workshops in Samtosha store of in Gaanderen ( zie agenda) of maak vrijblijvend een afspraak als U een workshop ter plaatse wilt.

Dominantiepatronen

Hoe je denkt en hoe je informatie verwerkt heeft te maken met je dominantiepatroon. Iedereen heeft een dominante hersenhelft, een dominante hand (je kunt maar met een hand netjes schrijven), voet en zelfs oor en oog. Je hersenhelft stuurt de tegenovergestelde kant van je lichaam aan en al deze varianten werken dus anders. Je hebt niet automatisch een rechter dominante hand als je een linker hersenhelft hebt. Er zijn wel 32 verschillende mogelijkheden. Bij heel veel kinderen met leerproblemen is alles rechts dominant waardoor alle signalen geblokkeerd zijn. Dit geeft vaak leerproblemen. Door te weten hoe jij in elkaar steekt kun beter gebruik maken van je sterke kanten en je zwakkere kanten versterken. Dit komt dan weer ten goede aan je leersprestaties maar ook aan je omgang met andere mensen en je gedrag.