Spring naar inhoud

Hooggevoeligheid

Hooggevoeligheid

Wegens de maatregelen tegen corona is besloten om alleen de avond voor hooggevoelige vaders door te laten gaan. Deze workshop zal online plaatsvinden. Reserveren kan via onderstaande link.

logo week van de hsp

Week van de hooggevoeligheid:

Vader zijn in een hooggevoelig gezin. Hoe doe je dat?

Tijdens de landelijke week van de hooggevoeligheid organiseert Miranda Meijer van Kind in Kracht, samen met Natasja Esmeijer van Beeldig Brein, een avond over hooggevoeligheid voor vaders. Je krijgt achtergrond-informatie over hooggevoeligheid en wat er anders is als je als man hooggevoelig bent. En hoe ga je om met een hooggevoelige vrouw (partner) en kinderen? Na de pauze geeft Miranda praktische handvatten om makkelijker om te gaan met hooggevoeligheid. Inzicht en kennis zorgen voor acceptatie maar hoe pak je dit praktisch aan? Wanneer: Woensdag 17 Juni 2020 Waar: Online Tijd: Van 20.00 tot 22.00 Kosten: € 10,00 per persoon. Er is ruimte voor maximaal 10 personen zodat er ruimte is voor persoonlijke aandacht. Vrouwen zijn ook welkom maar bij teveel aanmeldingen hebben mannen voorrang. Vooraf aanmelden en betalen verplicht.

Hooggevoeligheid.

Ieder mens is uniek en toch lijken mensen op elkaar. Hoe je bent wordt voor een deel bepaald door de hersenhelft waarmee je denkt en dat is bij je geboorte al vastgelegd. Denk je met je linker hersenhelft dan is structuur, volgorde, tijd, rede, logica en planning normaal. Denk je met je rechterhersenhelft dan ga je meer af op je gevoel, je creativiteit, je intuïtie en je fantasie. Een wereld van verschil terwijl je het aan de buitenkant niet ziet. Toch handig te weten hoe het bij jouw zit en bij je kind of partner of collega. Als je elkaar wat beter kent en weet waar de sterke kanten zitten kun je daar mooi gebruik van maken. Ongeveer 20 % van de mensen, en van de meeste diersoorten, is hoogsensitief. Dit is een zodanige verhouding dat we er niet omheen kunnen en deze verhouding is ook altijd zo geweest. Het komt dus best vaak voor.

Wat betekent dit voor de mensen die de rechterhersenhelft gebruiken? Allereerst zijn dit meestal de beelddenkers, de creatievelingen onder ons. De rechterhersenhelft richt zich vooral op het geheel waar de linkerhersenhelft de details voor zijn rekening neemt. Hierdoor komt alles in 1 keer binnen. Beelddenkers denken in beelden en filmpjes waardoor alles soms door elkaar loopt.

Doordat zij te maken hebben met intuïtie, gevoel, kleuren, fantasie komt er in 1 keer heel veel op hen af. Dit is erg veel voor hersenen om te verwerken, het brein raakt hierdoor overbelast en al snel is alles teveel.

Je kan gevoelig zijn voor heel veel dingen bijvoorbeeld geluiden, of felle lichten. Kleding die schuurt of labeltjes die prikken. Warmte, kou, of de gevoelens van ander mensen, emoties van anderen die bij jouw binnenkomen. Dan moet je dus dealen met je eigen gevoel en ook nog met die van een ander. Kinderen kunnen vaak ook geesten zien, wat soms fijn is maar toch ook wel angstig kan zijn.

Oplossing?

Neem al deze klachten serieus. Je kan de hooggevoeligheid niet verminderen maar je kunt wel het licht wat minder fel draaien of de radio wat zachter zetten. Een extra vestje mee en laagjes aan om de temperatuur te regelen is een kleine moeite. Labeltjes uit een trui knippen is ook niet raar.  Als je de hooggevoeligheid bespreekbaar maakt dan is er meestal al veel beter mee te leven. Doordat je weet hoe het bij jouw werkt en je weet dat het bij meer mensen zo werkt haal je vaak al een heleboel onzekerheid weg.

Intense verwerking:

Een hooggevoelig brein neemt veel prikkels waar maar doet er vervolgens ook nog eens heel veel mee. Alle informatie wordt getoetst aan eerdere gebeurtenissen en welk gevoel hier toen bij hoorde. Vervolgens wordt er gekeken en gevoeld wat de rest van de mensen er van vinden en wordt er bedacht wat sociaal gezien de meest aanvaardbare reactie zou zijn. Hierna wordt de eigen actie nog eens onder de loep genomen en op een gouden weegschaaltje gewogen of het wel de juiste reactie was en of het niet beter had gekund.
 

Perfectionisme en faalangst:

Gevoeligheid uit zich onder andere in een groot rechtvaardigheidsgevoel en een gevoel van onmacht omdat de wereld nu eenmaal niet eerlijk verdeeld is.

Doordat HSP’s meestal ook  perfectionistisch zijn, ze zien in hun hoofd hoe het eindresultaat eruit zou moeten zien maar het wil maar niet zo mooi lukken, en alles eigenlijk in één keer goed moet zijn,  komt er al snel faalangst om de hoek kijken.

Ook volwassenen kunnen hiermee te maken hebben. Wilt U in contact komen met ander volwassenen die met hooggevoeligheid te maken hebben kom dan naar onze maandelijkse bijeenkomst van samen sensitief sterk,   volg een van de cursussen of maak vrijblijvend een afspraak als U een workshop ter plaatse wilt, of gewoon voor een goed gesprek.