
Hooggevoeligheid bij volwassen beelddenkers
Een vol hoofd als je thuis komt van je werk of school, even niemand willen zien om alles te verwerken wat je die dag hebt meegemaakt, altijd maar bezig zijn of je wel de juiste beslissing hebt genomen? Dat is heel normaal. Stress om kleine dingen waar iemand anders niet eens over nadenkt? Je anders voelen dan de rest? Het altijd goed willen doen voor de ander? Dat is heel normaal.
Een op de 5 mensen is hooggevoelig. Dat is best veel, genoeg om normaal te zijn. Hooggevoeligheid is dan ook een eigenschap en geen stoornis. Hoogsensitief betekent dat je veel prikkels binnenkrijgt en deze ook allemaal waarneemt. Iedereen krijgt deze prikkels binnen maar de meeste mensen kunnen deze uitfilteren. Een hoogsensitief persoon verwerkt al deze prikkels en is ze constant gewaar waardoor de prikkelgevoeligheid altijd op een hoger niveau ligt. Daarnaast wordt alle informatie intensief verwerkt en met alle innerlijke gevoelens afgestemd. Daar kun je best druk mee zijn en dit heeft tijd nodig.

Soorten hooggevoeligheid
Je kunt op verschillende manieren hooggevoelig zijn. Dit is voor iedereen anders. Het is wel fijn om te weten hoe het bij jouw zit zodat je weet waar je rekening mee moet houden. Zo kun je bijvoorbeeld veel last hebben van kriebelende kleding of harde geluiden. Maar je kunt ook als een berg opzien tegen veranderingen en nieuwe situaties. Weer een ander vind het erg lastig om zich sociaal staande te houden of om zijn planning en organisatie op orde te hebben. Sommige mensen nemen de gevoelens van anderen waar en moeten leren daarmee te dealen. Je kunt paranormale gaven bezitten en dat kan heel beangstigend zijn of juist fijn.
Daarnaast kan de intense verwerking U danig in de weg zitten.
Consult
Ook als volwassenen kun je erachter komen dat jouw leven anders had kunnen lopen als je eerder geweten had dat je een beelddenker bent of hoogbegaafd of hoogsensitief. Dat kan ervoor zorgen dat je met heel veel vragen zit. Maak gerust een afspraak om deze vragen persoonlijk te stellen. Samen brengen we je dominantieprofiel in kaart en waar jij in je leven tegenaan gelopen bent. Dat geeft richting en duidelijkheid waardoor je er sterker uitkomt.
Je bent nooit te laat om jezelf te ontdekken en om het roer alsnog (een beetje) om te gooien. Communicatie is een belangrijk onderdeel van een volwassen leven en beelddenkers en taaldenkers communiceren op een andere golflengte. Dat kan je onzeker maken, relaties kapot maken terwijl alleen een ander denkpatroon de oorzaak is van de miscommunicatie.

Beelddenkers, Als kwartjes vallen...
Hoe kan het dat zo veel kinderen met een enorme potentie niet meekomen in het onderwijs? Dat ze vastlopen, onderpresteren of – in het ergste geval – ziek en gefrustreerd helemaal niet meer naar school gaan?
Natasja Esmeijer, zelf moeder van twee beelddenkers, verdiepte zich in de grote verschillen tussen kinderen met een dominante linkerhersenhelft en met een dominante rechterhersenhelft. Ze brengt in dit boek, op toegankelijke wijze, recent wetenschappelijke onderzoek hierover bijeen. Aangevuld met adviezen en oefeningen voor zowel ouders als leerkrachten, vormt het een compleet naslagwerk voor iedereen die beelddenkers beter wil begrijpen. Of, zoals Natasja standaard terugkrijgt van haar klanten: “Nu valt het kwartje!”
Dit boek is ook geschikt voor volwassenen om meer over zichzelf te weten te komen. Een beelddenker ben je en dat blijf je, je hele leven lang!
Met QR-code om het boek te luisteren.

Gratis minicursus BEELDDENKEN
Wil je alvast wat inspiratie opdoen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de gratis minicursus BEELDDENKEN.
Samen maken we het verschil