Hoogbegaafdheid

Wat is hoogbegaafdheid?
Komt dit je bekend voor?
- Jij kan alles zomaar, zonder dat je er moeite voor hoeft te doen en iedereen is altijd vol lof over wat je allemaal al kan.
- Jouw hoofd is een denkhoofd. Je denkt altijd overal over na en kan niet begrijpen dat andere mensen daar nog niet aan gedacht hebben of niet zoveel denken. Je kan soms veel piekeren.
- Niet alles gaat vanzelf, je kan soms ook best onhandig zijn.
- Je vindt het verschrikkelijk om steeds weer te laten zien dat je het echt wel kan. Herhalen is saai.
- Als je niet weet hoe iets moet, begin je er niet aan. Oefenen doe je niet. Je kan het of je kan het niet.
- Je hebt weinig kinderen/jongeren om je heen die hetzelfde denken als jij, daarom voel je je soms best anders en eenzaam.
- Je bent perfectionistisch en legt de lat heel hoog.
- Je vindt het moeilijk om te zeggen wat er in jezelf gebeurt want dat is zo veel.
- Je moet heel veel en weet niet waarom. Daarom heb je er vaak ging zin in om iets te moeten doen.
- Jij vindt alles simpel en de les is saai. Daarom dwalen je gedachten af en mis je toch waar het nu net over ging.
Superbeelddenkers
Ik noem hoogbegaafde mensen altijd superbeelddenkers. Niet omdat ze supergoed zijn (natuurlijk ook wel maar dat gaat vanzelf daar hoef je niet trots op te zijn, zomaar gekregen van je ouders) maar omdat ze alle eigenschappen van het beelddenken in een extra versterkte vorm hebben. Ze zijn super perfectionistisch, super associërend, willen supergoed begrijpen, hebben een supergroot rechtvaardigheidsgevoel en zijn supergevoelig. Niet iets waar je heel blij van wordt want je kunt er dus ook superveel last van hebben.
Het onderwijssysteem is ingericht op het gemiddelde kind en jij zit erg ver van dat gemiddelde kind af. Ten eerste is dat gemiddelde kind een taaldenken maar het heeft ook nog eens een gemiddelde intelligentie. Dus jij zit er al dubbel ver vanaf. En toch moet je naar school. Op zich zou dat geen probleem hoeven te zijn maar meestal gaat het mis.
Het is de overgangsdag van groep 4 naar groep 5. Ik zit in de klas en de juf gaat praten. Wat praat ze langzaam, mijn hoofd kan het niet bijhouden. Mijn hoofd denkt veel sneller en alles wat de juf zegt zorgt ervoor dat ik afgeleid raak want ze zegt niks. Niks belangrijks tenminste. Ze legt uitgebreid uit wat we gaan doen. We gaan met een bal overgooien. Op de bal staan woorden. Wat vind ik lekker, waar ga ik op vakantie, waar kijk ik naar op TV, daar heeft de klas niks mee te maken en ik wil het van de andere kinderen ook niet weten. Hoelang gaat dit duren? O, de bal komt naar mij toe, ik heb hem gevangen. Nu moet ik ook nog iets zeggen. Pfff, hè hè, weg met die bal. Gelukkig, het is afgelopen. Wat gaan we nu doen? O, we moeten invullen wie we zijn en wat we dit jaar willen gaan leren. Dat kan ik. De laatste vraag is lastig: waar ben ik goed in? Nergens! Ik verfrommel het blaadje want dit is suf. Mijn buik voelt als een bonk zenuwen Wat gaan we nu doen? O, we krijgen sommen. Maar dit zijn baby-sommen. Die vul ik zo in, daar doe ik geen moeite voor!
Zo gaat het in het hoofd van een hoogbegaafd kind dat niet gezien wordt. De hele dag door. Ondertussen loopt de frustratie steeds verder op en moet het potlood het ontgelden. Uiteindelijk zijn we klas uit gevlucht en zijn we samen gaan overgooien met een bal. Even tot rust komen.
leerproblemen
Omdat je in eerste instantie een beelddenker bent kan het maar zo zijn dat jij moeite hebt om hoeveelheden aan symbolen te koppelen. In de rekenles wordt er nogal eens verzuimd om dat uit te leggen en zeker in de kleuterklas is het niet gebruikelijk dat je die informatie krijgt. Aangezien dat rekengebied in je linkerhersenhelft zit is het niet vanzelfsprekend dat die koppeling door jouw hersenen automatisch gemaakt wordt. Zelfs niet als je hoogbegaafd bent. Maar jij bent misschien al wel heel vroeg met rekenen begonnen. Je kan waarschijnlijk een heleboel sommen uit je hoofd leren, hersencapaciteit genoeg. Totdat je er op een dag achter komt dat je het hele getal systeem niet begrepen hebt en de sommen niet meer lukken. Doordat je zo gevoelig bent zoek je dan de fout bij jezelf en kan het zijn dat je faalangst ontwikkeld. Daar ben je ook supergevoelig voor. Ook het lezen gaat niet altijd vlekkeloos. Als jouw brein meewerkt en de juiste koppelingen gemaakt heeft dan kunnen sommige kinderen al op de kleuterschool (of nog eerder) lezen. Maar niet alle hoogbegaafde kinderen kunnen dat. Ben je dan minder slim? Welnee, jouw brein heeft nog niet de juiste koppelingen gemaakt.
Maak een afspraak
Merk je dat bovenstaand verhaal past? Maak dan een afspraak. Vaak zijn er binnen een paar sessies heel veel leerproblemen op te lossen. Ook de grote gevoeligheid en het perfectionisme hebben aandacht nodig. Beeldig Brein is in staat om handen en voeten te geven.

Allergisch voor Moeten
"Allergisch voor moeten". Hét handboek voor beelddenkende jongeren zodat jij jezelf beter kunt leren begrijpen en je stand kunt houden in het (niet passende) onderwijssysteem. Met heel veel kennis over het brein, waarom gaat het dan anders, over neurodiversiteiten, schooltrauma, autisme, dyslexie, heel veel beelddenken, maar ook : hoe denken die taaldenkers dan, thuiszitters, hooggevoeligheid, hoogbegaafdheid, ons geheugen, getalsystemen, hoe kun je wel lezen, hoe maak ik een werkstuk, hoe leer ik die Franse woordjes zodat ze wel blijven hangen. Allemaal vragen die je nu misschien nog niet eens hebt. Je kan het boek nu alvast bestellen en dan krijg je hem opgestuurd zodra het binnen is. Natuurlijk is het boek voorzien van een luisterversie.

Gratis minicursus BEELDDENKEN
Wil je alvast wat inspiratie opdoen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de gratis minicursus BEELDDENKEN.
Samen maken we het verschil