Spring naar inhoud

Hersenhelftentraining

Hersenhelftentraining

 

Al onze bewegingen worden gestuurd vanuit ons brein. De linkerhersenhelft stuurt de rechterkant van je lichaam aan en de rechterhersenhelft stuurt de linkerkant aan. Door te bewegen wordt ons brein gestimuleerd en worden er hersenverbindingen gemaakt. Door gericht bewegingen uit te voeren worden de linker- en rechter hersenhelft gedwongen om samen te werken. Bij beelddenkers is de rechterhersenhelft dominant. Ons onderwijssysteem vraagt echter prestaties van de linkerhersenhelft. Hierdoor ontstaan een aantal van de problemen van de beelddenkers.

Door simpele oefeningen te doen worden de beide hersenhelften gestimuleerd waardoor het lezen, schrijven en rekenen makkelijker gaan. De basis van hersenhelften training ligt bij de braingym© methode. Dit zijn eenvoudige maar heel effectieve oefeningen zoals de liggende acht en de kruisloop.

Meestal worden de oefeningen geïntegreerd in de ik-leer-anders sessies. Soms komt het voor dat het verstandiger is om de oefeningen in losse sessies te doen.

De meeste oefeningen behoeven weinig tijd en uitleg.

Mocht u geïnteresseerd zijn neem gerust contact op.

Naast de Braingym-oefeningen zijn er nog meer oefeningen om de hersenen te stimuleren: Touwtje springen, hinkelen, jongleren en allerlei gezelschapsspelletjes als memory en scrabble zijn goede voorbeelden. Tijdens de sessies wordt er gekeken welke oefening of spelletje er het beste past bij het kind.

 

Leerproblemen kunnen verschillende oorzaken hebben.

Als de hersenhelften niet goed kunnen samenwerken gaat het leren lastig. Door gerichte oefeningen en spelletjes kunnen we op een leuke manier de samenwerking bevorderen. Ook de dominantie van de verschillende zintuigen heeft invloed op de manier waarop geleerd wordt.

We kijken eerst waar de dominantie ligt van ogen, oren, handen en voeten. Is dit optimaal, of toch niet? Daarna kunnen we zonder leesoefeningen toch het lezen beter laten verlopen.

Voor meer info zie de pagina dominantiepatronen

 

We kunnen gebruik maken van het meskerbord. Hierop moet je aan beide zijden tegelijk dezelfde vormen schrijven. Lijkt heel moeilijk maar is goed te doen. Wat denk je van tollen, jongleren of touwtje springen? We trainen het werkgeheugen met korte oefeningen. We gaan tekeningen maken (met twee handen…) Tastspelletjes, papegaaien en nog veel meer.

Hersenhelftentraining is goed voor het verbeteren van de concentratie, het leren lezen en rekenen. Verbanden kunnen beter worden gelegd. Het werkgeheugen wordt getraind, kinderen gaan meer in het hier en nu leven.

 

Reacties zijn gesloten.