Sla over naar de inhoud

Dominantieprofielen

[maxbutton id=”1″ url=”https://www.facebook.com/natasjaesmeijer18/” ]

19 -01-2017

Dominantieprofiel

Mensen met Dyslexie hebben bijna allemaal een dominant rechts brein, daarover zijn de meeste deskundigen het wel eens. Maar waarom heeft dan niet iedereen met een rechts brein Dyslexie?

Het Brein is eigenlijk alleen maar een informatieverwerker. Het heeft informatie nodig van al onze sensoren om tot een mening te komen (die ook nog eens niet altijd klopt). Er zijn echter nog meer dominanties dan alleen je hersenhelft. Denk maar eens aan je schrijfhand: de meeste mensen schrijven altijd met rechts. Sommige rechtsbreinige mensen schrijven met rechts maar doen andere dingen liever met links of kunnen het zelfs met twee handen evengoed (ambidexter).

De hersenen sturen je lichaam kruislings aan en ontvangen dus ook informatie kruislings, dat wil zeggen de informatie van je linker oog, oor, hand en voet gaan naar je rechterhersenhelft en omgekeerd. Wat nu als je een rechts brein hebt en je schrijft met je rechterhand, dan gaat deze informatie niet zo vloeiend. De informatie gaat heen eerst via je linkerhersenhelft, via je hersenstam naar je rechterhersenhelft, vervolgens wordt het verwerkt en gaat de opdracht weer terug via de hersenstam naar je linkerbrein naar je rechterhand. Dit geldt ook voor je ogen, oren en voeten. Het gaat dus makkelijker als alles tegenover elkaar zit. Dit is bij de meeste mensen niet het geval. Hierdoor ontstaan de verschillende leerstijlen en heeft iedereen een ander talent.

Deze combinatie van dominanties noemen we je dominantieprofiel.

Published indominantiepatronen

Reageer op dit artikel

avatar
200

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Abonneer  
Abonneren op