Beelddenken is meer dan in plaatjes denken
Beelddenken, wat is dat?
Ieder mens is uniek. De een heeft blond haar de ander blauwe ogen je bent kort, lang, dik of dun, je denkt in woorden of in beelden. Dit is geen afwijking of aandoening of stoornis maar gewoon een manier van denken. Een manier die voor elke taal- en beelddenker net weer even anders is.
Al vanaf de babyleeftijd is er verschil tussen kinderen die later in beelden of in taal gaan denken. Baby’s hebben nog geen taal en voelen en beleven de wereld met al hun zintuigen. Maar een kind dat in beelden denkt zal vanaf het allereerste begin de wereld anders ervaren en informatie opnemen dan een taaldenker. Vooral de hooggevoeligheid is al vroeg aanwezig en zorgt ervoor dat een kind anders kijkt naar voorwerpen en anders reageert op gebeurtenissen en personen en zal dus ook anders ontwikkelen. Een taaldenker leert ook als baby al van doen en herhaling en een beelddenker zal ook als baby al eerst informatie verzamelen en dan pas handelen.
Veel kinderen met ADHD,ADD of Autisme zijn beelddenkers. Ook een aantal kinderen met dyslexie zijn beelddenker. Soms heeft een kind geen dyslexie maar heeft wel dezelfde problemen en krijgt het dus wel een dyslexieverklaring. De bijpassende hulp is dan echter niet op het beelddenken gericht maar op dyslexie. Dat kan averechts werken. Een taaldenker met dyslexie is vaak wel gebaat bij dyslexiehulp. Ligt ook aan de dyslexiebegeleiding. Bij Beeldig Brein gaan we dan ook eerst kijken hoe je denkt en pas daarna gaan we op zoek naar hoe jij wel kan leren. We doen niet aan diagnoses maar kunnen die wel benoemen om in de goede richting te denken.
Bij Beelddenkers is de rechterhersenhelft dominant, bij taaldenkers de linker. De rechterhersenhelft is de helft waar al het creatieve denken vandaan komt. Beelddenkers denken vanuit het geheel en vanuit begrip. Ze hebben vaak een goed gevoel voor ritme, tekenen en driedimensionaal denken. Op school wordt er vanuit het langzaam, stapje-voor-stapje lesgegeven. Daarbij krijgt de beelddenker veel te weinig informatie om het complete beeld te maken om de stof te begrijpen. Vooral bij hoogbegaafde kinderen, die meestal ook in beelden denken, kan dat problemen opleveren omdat die nog veel sneller denken en overal alvast een oplossing voor zoeken.
Beelddenken heeft ook vele voordelen. Beelddenkers komen vaak met oplossingen waar iemand anders niet aan heeft gedacht. Lossen vraagstukken op hun eigen manier op. Maar op school vragen ze naar het herhalen en automatiseren van de instructie zodat dit talent niet ontwikkeld en gebruikt kan worden.
Veel beelddenkers hebben een hoog (of hoger) IQ. Hierdoor kunnen ze vaak op school heel veel compenseren waardoor ze niet direct uitvallen op lees-en rekengebied. Er is echter wel een probleem aanwezig. Hierdoor raken ze op latere leeftijd, tijdens de middelbare school, alsnog in de problemen. Ze moeten dan zoveel gegevens verwerken dat hun eigen strategieën niet meer werken. Voor deze kinderen is de methode ik-leer-anders erg zinvol, het is een visualisatietechniek die op een beelddenkeigen manier de lesstof in het hoofd laat opslaan.. Ze leren er erg snel mee werken en geven er hun eigen draai aan. Voor hun is deze methode een basis om zelf hun eigen hoofd te kunnen stroomlijnen.
Het is belangrijk dat het kind zich begrepen voelt dat het anders denkt. Door de hooggevoeligheid en het perfectionisme dat automatisch met de rechterhersenhelft verbonden is, voelt het kind sterker en is altijd kritisch naar zichzelf aan het kijken. Dit kan faalangst in de hand werken. Door het kind uitleg te geven hoe en waarom het anders denkt kan het zichzelf beter begrijpen en kan de faalangst getackeld worden. Je kunt het kind wel degelijk helpen door hem te leren om zijn eigen manier van denken te gebruiken om alsnog de materie eigen te maken. Biedt niet alleen hulpmiddelen (daisy-speler, extra tijd) maar ga concreet aan de slag en geef ze handvatten zodat ze het ook zonder hulpmiddelen kunnen redden. Je kunt ze niet veranderen, en dat willen we ook niet. Beelddenkers heeft de maatschappij nodig. Zij denken creatief en vernieuwend, iets wat we in de toekomst hard nodig zullen hebben. Laat ze in hun waarde en versterk hun goede kanten.

Met audio !
Wil je meer weten over beelddenken? Lees dan mijn boek; "Beelddenkers, Als kwartjes vallen..." en 'Allergisch voor Moeten" . Daarin leg ik nog veel meer uit over hooggevoeligheid, leerproblemen en hun oplossingen. Ook alle andere diagnoses komen aan bod zoals hoogbegaafdheid, dyslexie, ADHD e Autisme. Je krijgt een stukje breinkennis en weet waarom de ene beelddenker een visuele leerstijl heeft en de andere een auditieve. Via een QR-code voorin het boek kom je bij audio files. Dus dyslexie of leesproblemen hoeven geen obstakel te zijn.